Gıda Hijyeni ve Sanitasyon
Eğitim Yeri:
Eğitim Süresi:
Toplam 216 Saat
Kategori:
Öğreneceklerİnİz
İçerİk
Gereksİnİmler
Gıda Hijyeni ve Sanitasyon kurs programını tamamlayan bireyin;
  • Mikroorganizmalar hakkında temel bilgileri öğrenmesi, bilimsel yöntemlere uygun olarak bakterilerin, mayaların, küflerin, sınıflandırılmasını, hücre yapılarını, çoğalmalarını incelemesi,
  • Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri, mikroorganizmaların gıdalara bulaşma şekillerini ve gıda zehirlenmelerini önlemeyi bilmesi,
  • Gıda hammaddelerinin ve yardımcı maddelerin, gıda katkı maddelerinin ve ambalaj maddelerinin yapısını, işlevlerini bilmesi ve kontrolünü yapması,
  • Hammadde ve yardımcı maddelerin temizlenmesini, ayırma, boyut küçültme ve karıştırma işlemlerini uygulaması,
  • Pastörizasyon ve termizasyon, sterilizasyon, haşlama, pişirme ve ekstrüzyon, evaporasyon ve kurutma, soğutma ve dondurma, fermantasyon ve diğer gıda işleme yöntemlerini bilmesi ve yapması,
  • Gıda depolarının kriterlerini bilmesi, gıdaların soğuk depolanmasını ve katı atıkların kontrolünü yapması,
  • Hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyeni ve işletme hijyenini sağlaması ve iş esnasında buna dikkat etmesi amaçlanmaktadır.
Gıda Hijyeni ve Sanitasyon
MODÜL ADI KAZANIM DERS SÜRESİ
TEMEL MİKROBİYOLOJİ Mikroorganizmaların (bakteri, maya, küf, virüs, alg, protozoa) genel özellikleri, sınıflandırılmaları, hücre yapıları, çoğalmaları ve gıda endüstrisindeki önem ve etkilerini açıklar ve bilimsel yöntemler ile onları inceler. 74 Saat
GIDA-MİKROORGANİZMA İLİŞKİSİ Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri, mikroorganizmaların gıdalara bulaşma şekillerini sıralar, mikrobiyolojik yöntemlerle bunları inceler ve gıda zehirlenmelerinden korunma yöntemlerini açıklar. 70 Saat
GIDA İŞLEMEDE HAMMADDE VE YARDIMCI MADDELER Gıda işletmelerinin bölümlerini, gıda hammaddelerini, yardımcı maddelerini, katkı maddelerini ve ambalaj maddelerinin yapısını, işlevlerini açıklar ve kontrolünü yapar. 16 Saat
GIDA İŞLEMEDE ÖN İŞLEMLER Hammadde ve yardımcı maddelerin temizlenmesini, ayırma, boyut küçültme ve karıştırma işlemlerini yapar. 8 Saat
GIDA İŞLEME YÖNTEMLERİ Pastörizasyon ve termizasyon, sterilizasyon, haşlama, pişirme ve ekstrüzyon, evaporasyon ve kurutma, soğutma ve dondurma, fermantasyon ve diğer gıda işleme yöntemlerini yapar. 30 Saat
GIDALARIN DEPOLANMASI VE ATIK KONTROLÜ Gıda depolarını, gıdaların soğuk depolanmasını ve Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine göre, işleme atıklarının giderilmesini yapar. 6 Saat
İŞLETMEDE HİJYEN VE SANİTASYON Hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyeni ve işletme hijyenini sağlar, işletmenin temizlik ve dezenfeksiyonunu yapar. 12 Saat
Gereksinimler
  • Gıda Hijyeni ve Sanitasyon



İstihdama Yönelik Nitelikli İş Gücünün Dijital İçeriklerle Geliştirilmesi Projesi Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen PEP-Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında, Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GIZ) ve Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu (NTMYO) iş birliği ile yürütülmektedir.