MODÜL ADI | KAZANIM | DERS SÜRESİ |
---|---|---|
TEMEL MİKROBİYOLOJİ | Mikroorganizmaların (bakteri, maya, küf, virüs, alg, protozoa) genel özellikleri, sınıflandırılmaları, hücre yapıları, çoğalmaları ve gıda endüstrisindeki önem ve etkilerini açıklar ve bilimsel yöntemler ile onları inceler. | 74 Saat |
GIDA-MİKROORGANİZMA İLİŞKİSİ | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri, mikroorganizmaların gıdalara bulaşma şekillerini sıralar, mikrobiyolojik yöntemlerle bunları inceler ve gıda zehirlenmelerinden korunma yöntemlerini açıklar. | 70 Saat |
GIDA İŞLEMEDE HAMMADDE VE YARDIMCI MADDELER | Gıda işletmelerinin bölümlerini, gıda hammaddelerini, yardımcı maddelerini, katkı maddelerini ve ambalaj maddelerinin yapısını, işlevlerini açıklar ve kontrolünü yapar. | 16 Saat |
GIDA İŞLEMEDE ÖN İŞLEMLER | Hammadde ve yardımcı maddelerin temizlenmesini, ayırma, boyut küçültme ve karıştırma işlemlerini yapar. | 8 Saat |
GIDA İŞLEME YÖNTEMLERİ | Pastörizasyon ve termizasyon, sterilizasyon, haşlama, pişirme ve ekstrüzyon, evaporasyon ve kurutma, soğutma ve dondurma, fermantasyon ve diğer gıda işleme yöntemlerini yapar. | 30 Saat |
GIDALARIN DEPOLANMASI VE ATIK KONTROLÜ | Gıda depolarını, gıdaların soğuk depolanmasını ve Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine göre, işleme atıklarının giderilmesini yapar. | 6 Saat |
İŞLETMEDE HİJYEN VE SANİTASYON | Hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyeni ve işletme hijyenini sağlar, işletmenin temizlik ve dezenfeksiyonunu yapar. | 12 Saat |