Gıda Hijyeni ve Sanitasyon
216 Saat • 20 Kişilik
Gıda Hijyeni ve Sanitasyon
Eğitim Yeri: Naci Topçuoğlu MYO |
Süre: 216 saat |
Kapasite: 20 Kişi |
Öğrenecekleriniz | |
---|---|
İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlaması, | |
Çevre koruma mevzuatına uygun çalışabilmenin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlaması, | |
Kalite yönetim sistemi dokümanlarına uygun çalışabilmesi, | |
Çalışma alanındaki makine, donanım ve malzemeyi hazırlayarak iş bitiminde düzeni sağlayabilmesi, | |
Çalışma donanımlarının bakımlarını yaparak, arıza ve yıpranmaları rapor edebilmesi, | |
Bakım onarım işlemleri için gerekli güvenlik önlemlerini alarak, makinenin özelliklerine göre gerekli hazırlıkları yapabilmesi, | |
Pnömatik sistemlerin bakım ve onarımını yapabilmesi, | |
Hidrolik sistemlerin bakım ve onarımını yapabilmesi, | |
Ölçme ve kontrol aletlerini kullanarak ölçme ve kontrol yapabilmesi, | |
Temel imalat işlemlerini yapabilmesi, | |
Koruyucu bakım faaliyetleri kapsamında, makinelerdeki değişmesi gereken parçaları değiştirerek temel ayarlarını yapabilmesi, | |
Makinelerdeki temel arızaları tespit ederek giderebilmesi, | |
Bakımı veya onarımı yapılan makinenin son kontrollerini yaparak, gerekli formları doldurup ilgili kişilere bilgi verebilmesi, | |
Mesleki gelişimi ile ilgili faaliyetlere katılması amaçlanmaktadır. |
Modül | Kazanımlar | Ders Saati |
---|---|---|
Temel Mikrobiyoloji | Mikroorganizmaların (bakteri, maya, küf, virüs, alg, protozoa) genel özellikleri, sınıflandırılmaları, hücre yapıları, çoğalmaları ve gıda endüstrisindeki önem ve etkilerini açıklar ve bilimsel yöntemler ile onları inceler. | 74 Saat |
Gıda-Mikroorganizma İlişkisi | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri, mikroorganizmaların gıdalara bulaşma şekillerini sıralar, mikrobiyolojik yöntemlerle bunları inceler ve gıda zehirlenmelerinden korunma yöntemlerini açıklar. | 70 Saat |
Gıda İşlemede Hammadde ve Yardımcı Maddeler | Gıda işletmelerinin bölümlerini, gıda hammaddelerini, yardımcı maddelerini, katkı maddelerini ve ambalaj maddelerinin yapısını, işlevlerini açıklar ve kontrolünü yapar. | 16 Saat |
Gıda İşlemede Ön İşlemler | Hammadde ve yardımcı maddelerin temizlenmesini, ayırma, boyut küçültme ve karıştırma işlemlerini yapar. | 8 Saat |
Gıda İşleme Yöntemleri | Pastörizasyon ve termizasyon, sterilizasyon, haşlama, pişirme ve ekstrüzyon, evaporasyon ve kurutma, soğutma ve dondurma, fermantasyon ve diğer gıda işleme yöntemlerini yapar. | 30 Saat |
Gıdaların Depolanması ve Atık Kontrolü | Gıda depolarını, gıdaların soğuk depolanmasını ve Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine göre, işleme atıklarının giderilmesini yapar. | 6 Saat |
İşletmede Hijyen ve Sanitasyon | Hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyeni ve işletme hijyenini sağlar, işletmenin temizlik ve dezenfeksiyonunu yapar. | 12 Saat |
Gereksinimler | |
---|---|
Ağ Temelleri kurs programını bitiren bireylerin; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgiye sahip olma, İşletim sistemi ayarlarının yapılandırılması için işletim sistemini kullanma, ağ topolojileri ve kablo bağlantı yöntemleri doğrultusunda ağ kurulumunu yapma, ağ yapısını oluşturma, TCP/IP protokolü ile ağ adresleme işlemlerini yapma, yerel alan ağ (LAN) sistemlerini yönetme, ethernet standardını belirleme, geniş alan ağ (WAN) sistemlerini yönetme, kablosuz ağ tipini seçme ve kurulumunu yapma, ağ hizmetlerinin kullanımı ve yönetimini yapma, alt ağları oluşturma ve test etme, ağ simülasyonlarını gerçekleştirme, güvenlik politikaları doğrultusunda ağ güvenliğini sağlama ile ilgili bilgi ve beceri sahibi olması amaçlanmaktadır. | |
Programın uygulanmasında ağırlıklı olarak mesleki yeterlilik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanmalıdır. Bu kapsamda anlatım, soru-cevap grup çalışması, beyin fırtınası, tartışma, araştırma, problem çözme, gösterip yaptırma, uygulama yapma gibi öğretim yaklaşımlarından programa uygun, grupla/bireysel öğretim yöntem ve teknikleri kullanılabilir. | |
Kurs Programı, Millî Eğitim Bakanlığında görevli uzman, alan öğretmenleri ve alan uzmanları ile iş birliği içinde hazırlanmıştır. | |
Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır. | |
Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir. | |
Ağ Temelleri kurs programının amaçları, içeriği ve kazanımları yoluyla kursa katılan bireylere aşağıdaki tabloda verilen değerlerin kazandırılması ve geliştirilmesi hedeflenmiştir. |